زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

تفسیر سدی صغیر





تفسیر سدی صغیر اثـر محمد سدی صغیر (م ۱۸۶ ق) فـرزنـد مروان بن عبدالله بن اسماعیل سدی کبیر بن عبدالرحمن بن ابی کریمه قرشی سدی کوفی، فقیه مفسر محدث، وی از احفاد ابومحمد اسماعیل سدی کبیر (م ۲۷ ق) می‌باشد.


۱ - معرفی اجمالی



تـفـسیر وی به زبان عربی به شیوه روائی طی تفسیرهای شیعه و کتب حدیث منقول است و شیخ آقابزرگ تهرانی در الذریعة هنگام ذکر تفسیر جدش اسماعیل بن عبدالرحمن سدی کبیر به تفسیر وی نـیـز‌ اشـاره نـموده است و نیز قسمتی از این تفسیر را فرات کوفی در تفسیر خود در بیش از هـفـده مـورد طی سـلسله اسناد خود از این مفسر نقل نموده است و اکثر آنها در فضائل حضرت امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (علیه‌السّلام) و خاندان عصمت و نبوت می‌باشد.
در تـفسیر آیه ۲۴۸ سوره بقره: «بقیة مما ترک آل موسی وآل هارون» به نقل از محمد بن مروان سدی از ابان بن عیاش از سلیم بن قیس می‌گوید:
پس از جنگ صفین و قبل از جنگ نهروان، ما در مسجد نـشسته بودیم که امیرالمؤمنین علی (علیه‌السّلام) وارد گردید و مسجد مملو از مردم بود و خطبه معروف را خواند که در ضمن آن عبارت معروف سلونی قبل ان تفقدونی را بیان فرمود.
و در تـفـسیر آیه ۲۷۴ سوره بقره «الذین ینفقون اموالهم باللیل والنهار سرا وعلانیة... ،» از محمد بن مروان سدی به نقل از کلبی از ابی صالح می‌نویسد در حق علی بن ابی طالب (علیه‌السّلام) نازل گردیده است.
شیخ طوسی و برقی در کتب رجالی خود وی را از اصحاب امام محمد الباقر (علیه‌السّلام) یاد می‌کنند و حائری اردبیلی در جامع الرواة او را از اصحاب حضرت امام محمد باقر (علیه‌السّلام) و امام جعفر صادق (علیه‌السّلام) ضبط کرده‌اند و نیز قسمت بسیاری از روایات امامین را ذکر نموده است و نیز از وی به نام محمد بن مروان کلبی یاد می‌کند.
[۵] برقی، محمدبن خالد، رجال، ص۱۰.
[۷] اردبیلی، محمد بن علی، جامع الرواة، ج۲، ص۱۹۰ - ۱۹۲.


۲ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۲۴۸.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۲۷۴.    
۳. کوفی، محمدبن ابراهیم، تفسیر فرات الکوفی، ص۹۸.    
۴. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة، ج۴، ص۲۷۶.    
۵. برقی، محمدبن خالد، رجال، ص۱۰.
۶. شیخ طوسی، محمدبن حسن، رجال کشی، ص۲۱۴.    
۷. اردبیلی، محمد بن علی، جامع الرواة، ج۲، ص۱۹۰ - ۱۹۲.
۸. خویی، سیدابوالقاسم، معجم الرجال الحدیث، ج۱۸، ص۲۳۱.    


۳ - منبع


سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تفاسیر قرن دوم»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۳/۵.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.